<- terug <-

FADOpelos2 winnaar TV-hit SBS6 “We Want More”

Geplaatst op 17 augustus 2020

Diep ontroerend optreden FADOpelos2 resulteert in winst finale SBS6-programma ‘We Want More’

“Met onze deelname wilden we eigenlijk gewoon een keer op tv laten zien hoe wij de Portugese fadomuziek op onze eigen manier in Nederland ten gehore brengen. Dat pakte verrassend goed uit! ” aldus Iris Feijen, zangeres van FADOpelos2. Met hun ‘Sei De Um Rio’ bereikten ze maximaal resultaat; de overwinning van de Tv-talentenjacht van SBS6. Dit lied presenteren ze vandaag dan ook als nieuwe single. Een gelijknamige theatertour staat gepland vanaf eind november.

Samen met de Portugese gitarist Tiago Lageira maakt Iris onversneden fadomuziek en vormen zij samen FADOpelos2. Op voorhand is fado geen soort muziek waar je een wedstrijd mee wint, laat staan als dat ook nog eens via een ‘TV-format’ gaat, waarin ‘mainstream repertoire’ de boventoon voert. Het ging toch even anders. Tegen iedere verwachting in wonnen Iris en Tiago gisteravond de TV-Zomerhit van SBS6, ‘We Want More’. Het programma is een nieuwe zangwedstrijd voor diverse stijlen, jong tot oud en koor tot solist. Dit onder jurering van Ali B, Davina Michelle, Trijntje Oosterhuis, Henk Poort en André Hazes Jr.

Hun liedje ‘Sei De Um Rio’, wat ‘Ik ken een rivier’ betekent, bleek een voltreffer. Muziek vol emotie, dat is waar het bij FADOpelos2 om draait en waar de jury ook zwaar van onder de indruk bleek. Zelfs de ambassadeur van Portugal, Sr. Embaixador João Côrte-Real, liet het niet onberoerd, hij nodigde het tweetal eerder vandaag uit voor een ontmoeting later deze week.

Iris en Tiago voelen elkaar muzikaal dusdanig aan dat hun nummers diep kunnen ontroeren. De inspiratiebronnen van zangeres Iris zijn voornamelijk fadozangeressen Amàlia Rodrigues en Mariza. Zij waren het die Iris op jonge leeftijd kennis lieten maken met de Portugese fado. “Dat is wat ik wil doen.”, dacht Iris. De uit Portugal afkomstige gitarist Tiago, heeft zich laten inspireren door fadogitarist Carlos Paredes en jazzgitarist Leonardo Amuedo (o.a. Trijntje Oosterhuis). “Sei De Um Rio” is een compositie van Alain Oulman met tekst van Pedro Homem de Melo. Ook schrijven Iris en Tiago huh eigen stukken, waarbij Iris tekent voor de tekst en Tiago voor de muziek.

Eerder wendde Iris zich tot drummer Jimmy van den Nieuwenhuizen (o.a. VanVelzen, Snelle), van wie zij eerder les kreeg op het Art & Entertainment College in Amsterdam. Jimmy erkende direct de kwaliteit van het duo en heeft samen met hen het team samengesteld waarmee hij in de nabije toekomst Nederland kennis laat maken met dit fantastische duo en vooral ook de prachtige fado.

Meer informatie en speeldata via http://www.fadopelos2.com

<- terug <-