Theatervoorstellingen

<- terug <- www.compagnie21.nl
Alternatief Seizoen: (oudere Seizoenen zijn vooral als naslag beschikbaar, en wellicht niet meer te boeken)
Foto: Kim Vos Foto: Kim Vos

Compagnie Tiuri

Free Birds Fly

Korte tekst

Licht, verdwalen, thuis, stilte, hoofd, liefde, leegte, wolken, woorden, gezien. Laat me los gaan.
Free Birds Fly is een voorstelling die de vrijheid van de mens in al haar kleuren, bevliegingen en mankementen weerspiegelt. Artistiek leider Jordy Dik brengt met Compagnie Tiuri een vorm van danstheater dat voorbijgaat aan alle hokjes.
“Onze gedachten zijn als vogels in een kooi. Die open staat. Ze durven niet naar buiten. Want ze hebben nooit gevlogen.” ~Stef Bos

Lange tekst

Free Birds Fly is een voorstelling die de mens en de samenleving in al haar kleuren, bevliegingen en mankementen weerspiegelt. Artistiek leider en choreograaf Jordy Dik is geïntrigeerd door het begrip ‘vrijheid’, dat steeds urgenter terugkomt in zijn choreografisch werk. Wat is vrijheid nou eigenlijk en wanneer ervaren we dit? Heeft vrijheid met een ander te maken of zit het allang in onszelf?

Onze vrije stem verlangt dat de wind haar kan dragen - voorbij alle trommelvliezen - volledig naar binnen. Zonder de ongemakkelijke angst om niet begrepen te worden of te verdwalen. We zijn allemaal op zoek naar hetzelfde: licht en stilte, liefde en lucht. Dus we ademen in, springen en vangen de wind met open vleugels.

In de derde productie van Compagnie Tiuri gaan elf performers op een innerlijke reis. Zij willen dansen om vrij te zijn. Tijdens de eerste landelijke tournee van het gezelschap werden met de voorstelling “No Bodies” de schotten van de samenleving zichtbaar gemaakt, om deze vervolgens te doorbreken. In de nieuwe dansproductie “Free Birds Fly” zal het niemandsland dat hieruit ontstond, verlaten worden om daadwerkelijk vrij te kunnen zijn. Niet alleen in de wereld waarin we leven, maar juist ook binnen in onszelf.

Compagnie Tiuri is een professioneel inclusief gezelschap dat gekenmerkt wordt door het poëtische, rauwe en menselijke danstheater dat zij voortbrengen. De harde kern van Compagnie Tiuri bestaat uit mensen met een beperking die al jaren worden opgeleid bij Tiuri. De compagnie biedt hen de kans om hun unieke en tot zover nog ongekende talent zichtbaar te maken aan de wereld. Dit doen zij samen met gastdansers en -muzikanten die hun eigen menszijn en verhaal meebrengen. Door die waarachtige ontmoeting tussen hen vallen maskers af en wordt de mens in al zijn kleuren en diversiteit zichtbaar. Op deze manier houdt Compagnie Tiuri de toeschouwer een spiegel voor en nodigt hen uit om in beweging te komen. Een beweging die groter is dan onszelf.

Compagnie Tiuri heeft in haar driejarig bestaan het kunstlandschap al aardig opgeschud. Het gezelschap werd landelijk geprogrammeerd op het Holland Dance Festival en de Nederlandse Dansdagen, en artistiek leider Jordy Dik ontving een nominatie voor de Innovatieprijs 2022 van dezelfde Nederlandse Dansdagen. Daarnaast won Jordy met het stuk YOU AND ME AND ALL THE OTHERS de BNG Bank Dansprijs van 2023. Het gezelschap slaagt hiermee als eerste in Nederland om de niche van de inclusieve kunst achter zich te laten en op te vallen en geprogrammeerd te worden in het reguliere aanbod. Hiermee zijn zij de koploper van een nieuwe generatie theatergezelschappen en kunstenaars die staan voor menselijkheid, inclusiviteit en diversiteit en lijkt hun reikwijdte snel onze landgrenzen te gaan ontstijgen.

Genre
Dans

Productie
Compagnie Tiuri, in samenwerking met partner Holland Dance Festival

Online
www.compagnietiuri.nl
https://www.instagram.com/compagnie_tiuri/

Foto
Kim Vos

https://www.youtube.com/watch?v=4jrxAO330mY
*Informatie onder voorbehoud.